Forbrugertilliden får endnu et slag
Forbrugertilliden får nye tæv i april.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at forbrugertilliden falder endnu engang fra -15,5 i marts til -17,0 i april. Det er den laveste forbrugertillid i præcis 2 år, og forbrugertilliden er kun målt værre under corona og af et par omgange tilbage i 1980´erne i statistikkens levetid, som går helt tilbage til 1974. I 2022 blev forbrugertilliden målt til rekordlave -37. Indsamlingen af svar foregik i de første to uger af april samt nogle dage inden månedsskiftet, så størstedelen af svarene er givet efter 2. april, hvor toldudmeldingerne fra USA blev intensiveret.
Forbrugertilliden får nye tæv i april. Vi skal da heller ikke lede længe efter mulige forklaringer til den tiltagne pessimisme på økonomiens vegne, som i vores optik i høj grad skyldes de massive toldmeldinger fra USA i starten af april. Det har ført til mærkbart forøget økonomisk usikkerhed, men har også fået blandt andet aktiemarkederne til at svinge ganske kraftigt. Den store usikkerhed sætter sig ikke overraskende i danskernes økonomiske humør, hvor både forventningen til dansk økonomi og egen privatøkonomi i fremtiden er mærkbart forværret.
Det er især fremtidsudsigterne for dansk økonomi, som har trukket markant ned i forbrugertilliden i de seneste måneder, og altså gør det igen i april. Vi skal årtier tilbage for at finde et tilsvarende negativt syn på forventningen til dansk økonomi. Fremtidsudsigterne var egentlig ikke prangende i forvejen, men har altså fået et ordentlige gok i de seneste måneder med først toldtrusler og siden markante toldudmeldinger fra USA.
Ser vi på danskernes syn på deres egen privatøkonomi, så tager den et nyt dyk i april. Det kan formentlig tilskrives de massive hug der har været til aktierne, som blandt andet rammer danskernes pensionsopsparing, hvor mange har set, at værdien af opsparingen er dykket. I forvejen så danskernes syn på egen privatøkonomi ikke ligefrem prangende ud, hvor inflationschokket stadig sidder i mange. Forbrugerpriserne er da også 15% højere i dag end for fire år siden, mens fødevarepriserne er 28% højere. Også renterne ligger højere, og det gør samlet set, at udgifterne er forøget hos mange familier.
Det højere prisniveau, økonomisk usikkerhed og en mildt sagt sløj forbrugertillid tæller alt sammen på minussiden for privatforbruget. Der er dog også mange lodder på plussiden. For med rekordhøj beskæftigelse, meget mere ro omkring inflationen, rentefald og pæne lønstigninger for mange danskere, så er der lagt et solidt fundament for potentialet til, at privatforbruget igen vil stige. Vi forventer samlet set, at de positive elementer overgår de negative og usikre elementer, hvorfor vi forventer fremgang i privatforbruget i 2025.