Investering for børn og unge under 18 år

Børn og unge under 18 år kan ikke selv åbne et vær­di­pa­pir­de­pot eller oprette en in­ve­ste­rings­løs­ning igennem banken. Det hænger sammen med, at du som forælder eller værge skal handle på vegne af barnet, så længe barnet ikke er myndig.

Læs mere om in­ve­ste­rings­mu­lig­he­der­ne for børn og unge i Arbejdernes Landsbank her. 

Ung Pige Med Havehandsker Arbejder I Haven
Ung Mand Og Kvinde Sidder Og Snakker På Køkkenbordet Med Mobiltelefoner

Investeringsmuligheder i Arbejdernes Landsbank

Som forælder eller værge kan du hjælpe dit barn godt i gang med at investere ved at oprette et depot eller en in­ve­ste­rings­løs­ning til barnet hos Arbejdernes Landsbank. Når barnet fylder 18 år, overtager det selv ansvaret for in­ve­ste­rin­ger­ne. 

Børn og unge har forskellige fordelagtige muligheder for investering af deres opsparing, herunder:

  1. Børneopsparing
  2. Almindelige midler 
  3. Ak­ties­pa­re­kon­to
  4. Al­ders­op­spa­ring
Far Hjælper Datter Med Lektierne

Investering af Børneopsparing

En Børneopsparing er en god måde at sikre dit barn et økonomisk fundament. Forældre, bedsteforældre eller værger kan oprette en børneopsparing. Bemærk at hvert barn kun må have én Børneopsparing, og at kontoen skal være oprettet inden barnet fylder 14 år.

En fordel ved bør­ne­op­spa­rin­gen er, at renter, udbytter og kursgevinster er skattefrie i hele bin­dings­pe­ri­o­den. Når bin­dings­pe­ri­o­den er slut, og pengene frigives til almindelige midler, vil du betale af fremtidig afkast. Særligt for en Børneopsparing er, at det er ’opretter’ af kontoen som træffer beslutning om investering.

Pengene på kontoen kan investeres ved hjælp af bankens in­ve­ste­rings­løs­ning Lokal Puljeinvest eller via eget vær­di­pa­pir­de­pot.

Ring på 38 48 48 48 og hør mere
Lille Barn Hopper I En Vandpyt

Investering af almindelige midler

Når børn og unge har udnyttet muligheden for at indbetale på den skattefrie børneopsparing, er det muligt at investere pengene på en konto med bin­dings­pe­ri­o­de kaldet en AL-BørnePlus, eller fra en almindelig fri opsparing.

Begge disse løsninger gør, at barnet skal betale skat af sit afkast. Pengene kan, afhængig af det konkrete behov, investeres ved hjælp af bankens in­ve­ste­rings­løs­nin­ger In­ve­ste­rings­kon­to FRI, AL-LetInvest, AL-FormueInvest eller via eget vær­di­pa­pir­de­pot. 

Vær opmærksom på skatteregler ved investering for børn

Når dit barn investerer i værdipapirer, er det barnet, der skal betale skat – men der gælder særlige regler, hvis pengene stammer fra forældre, bedsteforældre eller andre.

Læs mere om skatteregler her
Ung Pige Sidder Med Mobiltelefon Solen Skinner Ind Af Vinduet

Aktiesparekonto

En ak­ties­pa­re­kon­to kan være en interessant løsning, hvis dit barn ønsker at investere i aktier. Indskudsloftet justeres årligt og er i 2025 fastsat til 166.200 kr. Midlerne på kontoen kan kun investeres i børsnoterede aktier og ak­tie­ind­komst­be­skat­te­de in­ve­ste­rings­be­vi­ser.

Afkastet beskattes med en lav sats på 17 %, og beskatningen af både udbytte og kursgevinst/-tab sker efter la­ger­prin­cip­pet.* Det er værd at bemærke, at den særlige regel om forældres skattepligt på løbende afkast af gaver ikke gælder for ak­ties­pa­re­kon­to­en.

Bemærk, at tab på ak­ties­pa­re­kon­to­en kun kan modregnes i fremtidige gevinster på samme konto. Hvis kontoen lukkes med et tab, kan det ikke udnyttes skattemæssigt.

Ring på 38 48 48 48 og hør mere
Dreng Tager Et Billede Af En Blomst Med Mobiltelefon

Investering af aldersopsparing

Al­ders­op­spa­ring minder om en børneopsparing, da udbetalingerne er skattefri. Forskellen er, at pengene først kan udbetales ved barnets pensionsalder. Det er en af de mest skattemæssigt fordelagtige op­spa­rings­for­mer efter bør­ne­op­spa­rin­gen, men for nogle gavegivere kan tidshorisonten være for lang.

Indskudsloftet for al­ders­op­spa­ring justeres årligt. Midlerne kan investeres via bankens Lokal Puljeinvest, eller via eget vær­di­pa­pir­de­pot.

Afkastet beskattes med en lav sats på 15,3 %, og både udbytte samt gevinst/tab beskattes efter la­ger­prin­cip­pet.* Bemærk, at den særlige regel om forældres skattepligt af løbende afkast på gaver ikke gælder for al­ders­op­spa­ring.

Tab på al­ders­op­spa­ring kan kun modregnes i fremtidige gevinster på samme konto og ikke i anden indkomst.

Kontakt din rådgiver for mere information

*Lagerprincippet

Når du investerer i værdipapirer som aktier og obligationer, er det vigtigt at forstå, hvordan beskatningen fungerer. 

En af de metoder, der anvendes til beskatning af investeringer, er la­ger­be­skat­ning. Denne metode betyder, at du hvert år bliver beskattet af dine gevinster – eller får fradrag for eventuelle tab – uanset om du har solgt dine værdipapirer eller ej.

La­ger­be­skat­ning beregnes ud fra værdien af dine værdipapirer ved årets start og slutning. Er værdien steget, skal du betale skat af gevinsten. Er værdien faldet, kan du modregne tabet i fremtidige gevinster. Dette adskiller sig fra re­a­li­sa­tions­prin­cip­pet, hvor beskatning først sker ved et faktisk salg.

Eksempel:
Hvis dine værdipapirer har en værdi på 100.000 kr. ved årets begyndelse og stiger til 120.000 kr. ved årets slutning, skal du betale skat af de 20.000 kr. i værdistigning – også selvom du ikke har solgt dem. Hvis værdien derimod falder til 80.000 kr., kan du få fradrag for de 20.000 kr. i fremtidige gevinster.

Generel orientering

Dette er en generel oversigt over skatteregler og ikke personlig skat­te­rå­d­giv­ning. I Arbejdernes Landsbank bestræber vi os på at give korrekt information, men kan ikke garantere, at alle detaljer er medtaget. 

Vi anbefaler, at du ikke træffer vigtige økonomiske beslutninger udelukkende baseret på denne information.

For at få rådgivning, der er skræddersyet til din personlige situation, opfordrer vi dig til at kontakte en revisor eller skatterådgiver. De kan give dig den bedste vejledning om dine specifikke skatteforhold.

Husk, at skatteregler kan være komplekse, og det er vigtigt at få professionel hjælp for at sikre, at du overholder alle regler og udnytter de muligheder, der passer bedst til din situation.

Se også